Apparatuur die VETM installeert is “Dual Band”. Dit betekend dat zowel de 2,4Ghz band als de 5Ghz band tegelijkertijd benut worden om een zo snel mogelijk netwerk te verkrijgen. 2,4Ghz gaat beter door constructies zoals muren terwijl 5Ghz een grotere bandbreedte toelaat. Dual band is de combinatie van deze 2 voordelen. De technische naam: “de 802.11AC standaard”.
Actuele laptops, tablets en smartphones werken met deze standaard.

Er worden al oplossingen ontwikkeld op basis van te verwachten problemen in de toekomst. Waar voorheen 5 Wifi apparaten per huishouden gebruikelijk was loopt dit op naar de 50 (!). Denk aan de vaatwasser, TV, thermostaat, robot grasmaaiers, internet deurbellen en automatische beregening.

Om de benodigde capaciteit te vergroten worden nieuwe technieken ingezet; MU-MIMO en OFDMA. De 1e geeft (8*) meer gebruikers tegelijk toegang tot de draadloze snelweg. Denk aan plaatsen met extreem veel gebruikers zoals theaters, festivalterreinen en campings. VETM installeert al geruime tijd MU-MIMO acces points op deze locaties.
OFDMA is echter onderdeel van het nieuwe Wifi-6.

Heb ik Wifi-6 dan al nodig en heeft het meerwaarde? In theorie is het sneller. Maar zo lang er nog nauwelijks Wifi-6 geschikte laptops, tablets en smartphones beschikbaar zijn heeft u er weinig aan.